Dostępność:
Źródłem drewna kominkowego są polskie lasy, które rosną na 9 mln ha, czyli pokrywają ponad 28 procent powierzchni kraju i są tym samym najpewniejszym źródłem energii. 

Drewno kawałkowe

Drewna nie musimy importować tak jak to się dzieje z ropą czy gazem. Drewno kominkowe jest pozyskiwane lokalnie. Nie wymaga skomplikowanego procesu produkcji i skomplikowanej logistyki co redukuje koszty powodując, że jest najtańszym dostępnym paliwem. 

Drewno jest pewnym źródłem ciepła!




Gdy inne paliwa zawodzą

Drewno jest doskonałym zabezpieczeniem na wszelkie sytuacje kryzysowe - gdy nie ma prądu czy gdy ceny innych paliw są zbyt wysokie.  więcej


Drewno jest ekologiczne

Drewno jest paliwem odnawialnym. Drewno ścinane za naszego życia odrasta (odnawia się) uzupełniając zasoby leśne. Szybkie odrastanie drzew zapewnia stały dostęp do surowca. 


Drewno jest tanie

Prostota pozyskiwania, cięcia i dostarczenia drewna powodują, że jest bardzo tanim paliwaem


Spalanie drewna nie szkodzi przyrodzie ....ani nie ratuje świata  - jest poprostu neutralne

Spalanie drewna jest obojętne dla środowiska - proces spalania wiąże się z zużyciem tlenu i wydzielaniem dwutlenku węgla, ale rosnące drzewa, w trakcie swojego rozwoju,  powodują pochłanianie tego dwutlenku węgla i produkowanie "świeżego" tlenu.  Tak więc spalanie drewna jest neutralne dla środowiska i człowieka.
 
Chcesz coś zrobić dla natury?

Posadź drzewo w swoim ogrodzie! Posadź krzewy, kwiaty, dbaj o zieleń.  Im więcej będzie otaczać nas zieleni, tym lepiej dla nas i dla naszej planety.
Najlepsze rodzaje drewna liściastgo do kominka:
 
Mało doceniane jest drewno z drzew owocowych. Trudno je kupić w punktach sprzedaży, ale jest łatwo dostępne jeśli ma się swój własny sad, działkę czy ogród. Zwykła przycinka drzew może być źródłem wartościowego drewna opałowego.

 Gatunek drewna GRAB GRUSZA BUK JESION DĄB JABŁOŃ ORZECH BRZOZA
Łupliwość Bardzo trudno się rąbie  Dosyć trudno się rąbie Bardzo łatwo się rąbie Bardzo trudno się rąbie Łatwo się rąbie Dobrze się rąbie  Dobrze się rąbie

Dobrze się rąbie

Czas suszenia 2 lata 2 lata 2 lata 2 lata 2 lata 2 lata 2 lata 2 lata
Cechy spalania

Daje dużo ciepła. Długo się pali

Daje dużo ciepła. Długo się pali i powoli

Daje dużo ciepła. Długo się pali

Daje dużo ciepła. Długo się pali

Daje dużo ciepła. Długo się pali.

Daje dużo ciepła Długo się pali   Raczej szybko się spala Szybko się pali. Dobra na rozpałkę
Inne cechy   Cienka kora - mało popiołu
 Owocowe, aromatyczne  Cienka kora - mało popiołu    Gruba kora, zostawia więcej popiołu  Owocowe, aromatyczne Owocowe, aromatyczne   Biała kora, efektowny wygląd
   

Spalany jest gaz drzewny

Dobre piecyki mają specjalnę konstrukcję która umożliwia wydobycie z drewna gazu drzewnego. Każdy kawałek drewna zbudowany jest z licznych kanalików, którymi w wysokiej temperaturze wydobywa się gaz drzewny. Efektywnie spalany gaz drzewny zapewnia niezwykłe ciepło i  oszczędne spalanie drewna.
Dobre zgazowaie drewna powoduje, że spaliny są bardzo czyste i nie wytwarzają smogu. Paleniska piecyków na drewno spełniają surowe normy emisji spalin.
Jak rozpalać drewno w piecyku?

Używaj tylko drewna liściastego suchego


(Drewno iglaste bardziej dymi i szybciej zabrudza szybę, strzela w kominku rozrzucając ogniste kawałki, obkleja dłonie żywicą, szybko się spala, trzeba często dokładać)

Optymalna wilgotność drewna kminkowego wynosi od 10% do 20%

Wybierz piec/kozę

Duży wybór

Przyjedź po katalog

Sprawdź jak dużo różnych modeli oferujemy

My przyjedziemy do Ciebie

Spotkajmy się. To nic nie kosztuje. Wycenimy montaż
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem